PORADNA PRAHA

CENTRUM PSYCHOLOGIE A TERAPIE

Perlová 3, Praha 1 604 314 350

Zpět na výpis blogů

Co je to ta asertivita?

Mnoho lidí si představí asertivního člověka jako někoho, kdo nevidí a neslyší druhého, komu jsou druzí ukradení, trvá si na svém stůj co stůj. Proto se asertivitě mnoho lidí vyhýbá, protože ji považuje za příliš drsnou komunikační metodu. Nicméně Andrew Salter, který první popsal asertiviní techniky, poukazoval na to, že se lidé pohybují příliš v pólech pasivity nebo agrese, neumí přiměřeně zacházet se svými emocemi a nejsou schopni říci si o to, co potřebují a po čem touží. Kladl důraz na schopnost rozpoznání manipulace a umění s ní dobře naložit.

Cílem je:

- naučit se přímou komunikaci, bez omáček, vytáček, mlžení, vymlouvání...manipulace,

- vyjasnit si pro sebe co chci a umět si o to říct,

- umět si připustit své emoce a umět se o ně s druhými podělit přiměřeným způsobem,

- chránit se před manipulacemi druhých, umět na ně reagovat,

- zpracovat si pro sebe téma kritiky

- umět řícz druhému, co se mi nelíbí a dovolit druhému, aby mohl udělat totéž (a umět na to reagovat),

- naučit se mít rád odmítání

- radovat se z komplimentů. Velká výhoda asertiviních technik je v tom, že jsou velmi srozumitelné, stručné, jednoduché a hlavně

- ihned použitelné. Nevýhoda (např. samovýuky) je v tom, že to chce tréning. Tedy vyzkoušet si to na svých situacích, zopakovat, opravit, zkrátka naučit se to tak, aby měl techniky člověk k ruce v každé situaci a mohl se rozhodnout, jestli je využije nebo ne. Proto je uřitečné absolvovat kurz, kde vám techniky nejen vysvětlí a předvedou, ale kde si je budete moci několikrát vyzkoušet. Ráda asertivitu učím, protože lidé odcházejí z kurzu s naprosto konkrétními návody na situace, které chtějí ve svém životě dělat jinak. Mgr. Emilie Šípová Máte otázky? Zeptejte se.